Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z dziczyzny po słowacku

Pasztet z dziczyzny po słowacku

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 12082

Dodano:

Odsłon: 13537

Przepis z książki "Kuchnia europejska", bardzo smaczny.

Składniki

  • cebula, 2
  • smalec, 2-3 łyżki
  • łopatka wieprzowa, 35 dkg
  • dziczyzna, 70 dkg
  • bułka, 1
  • jajka, 2
  • Boczek wędzony, 15 dkg
  • biały pieprz, 1 łyżeczka
  • ziele angielskie zmielone, 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa, łyżeczka
  • gożdziki zmielone, pół łyżeczki
  • tymianek,majeranek, po łyżeczce
  • słodka mielona papryka, pół łyżeczki
  • imbir,rozmaryn, po pół łyżeczki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. rozgrzać smalec,zrumienić pokrojoną cebulę,dodać pokrojone mięso i chwilę smażyć ,posolić ,dodać przyprawy ,przykryć i dusić na małym ogniu około 35 minut

  2. gotowe mięso zemleć dwa razy dodać namoczoną bułkę,jajka i dokładnie wyrobić

  3. blaszkę wysmarować masłem,wysypać bułką tartą ,włożyć mięso do blaszki,wyrównać a na wierzch ułożyć plasterki boczku

  4. piec około godziny w temp.180

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

panteraB2 05 lipca 2014 Nie rozumiem przepisu.Jak można coś zrumienić przysmażyć,przykryć i dusić ? A gdzie płyn ? Blion,rosół,woda....cokolwiek.Poza tym duszenie mięsa w 35 min. nie wychodzi.Nadal jest twarde,a do mielenia na pasztet musi być mięciutkie. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awokado 23 października 2012 Świetny jest ten pasztet. Ja akurat mam dostęp do dziczyzny i jak robię pasztet , to całkiem podobnie. 5 !!
Pozdrawiam.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kruger 23 października 2012 Kocham wszystko co Środkowoeuropejskie. Przepis super :) !

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kruger 23 października 2012 Uwielbiam wszystko co Środkowoeuropejskie :)
Super przepis :) !!

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 22 października 2012 JAK ZAWSZE SUPER PRZEPIS A ZDJĘCIE REWELACJA.(5)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 21 października 2012 Pyszny ten pasztet z ogóreczkiem ulubiony.Pozdrawiam.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mala_black 21 października 2012 Piękne zdjęcie ,pobudza soki żołądkowe ,dobrze że można zastąpić mięsem z indyka ,do ulubionych ,5-ka ,pozdrawiam .

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub26 21 października 2012 super przepis, aż ślinka cieknie, 5 za przepis

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 21 października 2012 Inny niż wszystkie i w dodatku bez wątróbki - koniecznie do wypróbowania- zasłużone 5.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatokaj 21 października 2012 Przepis intrygujący,do wypróbowania więc do ulubionych:)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń