Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z galaretką żurawinową

Pasztet z galaretką żurawinową

Autor: catha

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 149

Dodano: 16.11.2017

Odsłon: 478

Mój popisowy pasztet z galaretką żurawinową, podany z tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Składniki

  • ok. 1 kg ugotowanego mięsa z gąski – u mnie piersi z gęsi i mięso z korpusu, trochę łopatki
  • 40 dag wątróbki drobiowej ( jeśli mamy mogą być też podroby z gęsi)
  • 2 marchewki
  • ząbek czosnku
  • 2 małe cebule
  • 2 jajka
  • smalec
  • 2 czerstwe bułki
  • suszona żurawina- garść
  • bułka tarta do obsypania blaszki
  • Przyprawy do smaku: sól
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • majeranek- 2 łyżki
  • rozmaryn - łyżka
  • tymianek- łyżka
  • liść laurowy – 2 szt.
  • ziele angielskie- 2 ziarenka
  • jałowiec- 2 ziarenka
  • słoiczek konfitury żurawinowej
  • łyżka żelatyny
  • świeże gałązki tymianku​
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso i marchewkę gotujemy jak rosół, z listkiem, z zielem angielskim, z jałowcem. Wątróbkę lekko podsmażamy z obu stron. Cebulkę i czosnek kroimy drobno i również przesmażamy ( wszystko na smalcu ). Wszystko studzimy, następnie mielimy. Jeśli chcemy mieć pasztet aksamitny, mięso i dodatki mielimy dwukrotnie, a jeśli lubimy się "wgryźć" - wystarczy raz:) Kajzerkę moczymy w mleku, lekko odciskamy. Do przygotowanego mięsa dodajemy jajka, kajzerkę, przyprawy ( każdy wg swojego uznania- my lubimy dobrze przyprawiony pasztet więc dużo majeranku, tymianku, rozmarynu, pieprz, grubo zmielony pieprz). Wszystko wyrabiamy dłońmi, jeśli masa wydaje się zbyt sucha podlewamy lekko wywarem z gotowanego mięska,aby uzyskać pożądaną przez nas konsystencję. Następnie dodajemy suszoną żurawinę i tak przygotowany pasztet układamy w blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym do ok.180 st. piekarniku przez ok. 45 minut - można dodać 5 minut jeśli pasztet wyda nam się zbyt mało zarumieniony. Pasztet ze zdjęcia pieczony był w blaszce 25x25 cm, czyli pasztet jest większy ale niski ( na zdjęciu kawałek - sporo jeszcze zostało :)

  2. Upieczony pasztet odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się za galaretkę żurawinową. Łyżkę żelatyny zalewamy zimną wodą, konfiturę podgrzewamy w rondelku, dodajemy żelatynę i taką lekko tężejącą galaretką zalewamy nasz pasztet. Kroimy, podajemy ze świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, listkami tymianku. Doskonały zarówno na ciepło jak i na zimno, jednak my preferujemy opcję na gorąco, bo wtedy aromat jest najbardziej intensywny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 19 listopada Wspaniały i baaaardzo smakowity pasztet :) Palce lizać! :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 16 listopada Pasztet jest i powinien być wyśmienity bez żelatyny! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 listopada Skoro sporo jeszcze zostało, to ja biorę tą resztę ;) Pychotka :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń