Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet z indyka

Pasztet z indyka

Autor: jagoda114

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1034

Dodano: 24.01.2013

Odsłon: 57667

Alternatywa dla sklepowych wędlin, zrobiony własnoręcznie smakuje wyśmienicie, polecam.

Składniki

  • udziec z indyka, 2 szt, ok 2,5 kg
  • wątróbka drobiowa, 30 dag
  • bułka czerstwa, 5 szt
  • jajka, 8 szt
  • liście laurowe, ziele angielskie, kilka
  • czosnek, 2 ząbki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso ugotować w niewielkiej ilości wody, dodać ziele, liście, czosnek, pod koniec gotowania dodać wątróbkę, sól i pieprz. Mięso wyjąć, wywar przecedzić i w chłodnym namoczyć pokrojoną bułkę, którą razem z mięsem zmielić w maszynce, dodać jajka, sól, pieprz, gałkę, dokładnie wymieszać.

  2. Gotowy pasztet przełożyć do foremek, piec ok 1 godz w 180", aż skórka się zrumieni. Po przestudzeniu można kroić w plastry, ale można też rozsmarować.

  3. Moja uwaga-z tej ilości wyszły mi 3 foremki , każdy pasztet po upieczeniu ważył ok 1 kg. Naprawdę polecam:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szczotka_od_kija 19 maja 2013 Bardzo po mojemu:), super przepis, więc zabieram i 5 zostawiam:)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 26 stycznia 2013 Ja użyłam silikonowych foremek (28x12x8), ale można dać do keksówek, tylko trzeba je posmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Bułki zalewa się wywarem i mieli się razem z mięsem, jeśli będzie ich mniej pasztet nie będzie miał odpowiedniej konsystencji, pozdrawiam:)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

juti10 26 stycznia 2013 Dodany do ulubionych na pewno zrobię piąteczka oczywiście :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 26 stycznia 2013 Pasztet wygląda niezwykle smakowicie . Wrzucam do ulubionych i oczywiście dla Ciebie piąteczka za przepis . Mam jeszcze praktyczne pytanie : jak dużych foremek użyłaś ?

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kobra222 26 stycznia 2013 Zdecydowanie dodałabym do tego tłuszczu.Niestety pasztety mają to do siebie,że muszą go posiadać,gdyż inaczej są suche i niesmaczne.Dobry pomysł z wątróbką i cebulką przesmażoną na smalcu.Można też dodać ugotowane warzywa (marchewka,pietruszka).

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 25 stycznia 2013 Na 100% zrobię,szczególnie że z indyka:)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 25 stycznia 2013 Pięknie wygląda i na pewno jest smaczny. Z poradami embepe13 zrobię go. 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń