Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasztet z indykiem

Pasztet z indykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6683

Dodano:

Odsłon: 2273

Pasztet z dodatkiem drobiu i śliwki. Pasztet można zamrozić dlatego warto przygotować od razu większą porcję.

Składniki

  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 3 udka z kurczaka
  • 1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości)
  • 500g surowego boczku wieprzowego
  • 300g wątróbki drobiowej
  • 3 jajka
  • 3 czerstwe bułki
  • 4 cebule
  • pęczek włoszczyzny
  • garść suszonych śliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Łopatkę i boczek kroimy w dużą kostkę, wkładamy do dużego garnka, dodajemy udka i pokrojone mięso z indyka. Zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli i wstawiamy na panik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (1,5h). Wyłączamy palnik, do wywaru wrzucamy na 5 minut wątróbkę, by się sparzyła. Wyjmujemy, a mięso
    Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy do przestudzenia.
    Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy.
    Mięso, wątróbkę, cebule, bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Wszystko mieszamy dokładnie z dużej misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, startą gałką muszkatołową, dodajemy żółtka, w razie potrzeby wlewamy trochę wywaru z gotowania mięsa. Masa nie może być sucha. Śliwki kroimy w paseczki, łączymy z masą. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu pasztet schładzamy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń