Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet z jelenia

Pasztet z jelenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 2083 Ocena: 46734

Dodano:

Odsłon: 2451

Pyszny ,puszysty i soczysty.

Składniki

  • 1 kg mięsa z jelenia
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 200 g wędzonej słoniny
  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 200 g marchewki
  • pietruszka
  • seler
  • por (biała część)
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • Do przyprawienia masy:
  • 5 jajek
  • 2 łyżki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki rozmarynu
  • łyżka zmielonego jałowca
  • 4 łyżki majeranku
  • łyżeczka mielonego pieprzu
> 6 os. > 60 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie ,pieprz ziarnisty ,solimy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso i uzupełniamy wodę (mięso ma być zakryte) ,gotujemy około dwóch godzin ,po czym zestawiamy z palnika i studzimy.
    Wystudzone mięso wraz z warzywami wyławiamy i mielimy na najmniejszych oczkach.
    Do zmielonego mięsa dodajemy jajka oraz przyprawy ,dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bulion ,w którym gotowało się mięso (po trochu ,masa ma być puszysta). Masę mięsną przelewamy do keksówek (użyłem tych jednorazowych z aluminium).
    Pasztet pieczemy przez 90 min w temperaturze 180°C. Po 90 minutach piekarnik wyłączamy i studzimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marlenikka 30 października 2015 Ktoś tu od kogoś zrzyna! przepis skopiowany! Nawet zdjęcie! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 14 października 2014 Wybacz Gregorhspeed,ale takie ilości przypraw daje się do 10 kg mięsa,a nie do 2 z kawałkiem.Poza tym proponuję 3 razy przepuścić mięso przez maszynkę,do takiej ilości dodać 3 jaja,z czego 3 białka ubić na pianę i dodać na samym końcu,przyprawić jeszcze imbirem i dodać 100 ml koniaku,brandy ,armaniaku,lub malagi.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 13 października 2014 Wspaniały pasztet. Wyobrażam sobie jaki musi być smaczny :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Irys-1260 12 października 2014 Miałam okazję jeść kiełbasę z dzika ale jelenia jeszcze nie próbowałam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń