Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet z kaczki

Pasztet z kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 64

Wypróbowany przepis na "Pasztet z kaczki"

Składniki

  • 1 duża kaczka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • cebula
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielsk
  • 25 dag wątróbki kaczej
  • 2 czerstwe kajzerki
  • olej
  • 5 jajek
  • garść pistacji
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkat
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 16 porcji, czas ok. 240 min; porcja – 110 kcal, cena 1,90 zł.

  2. Do garnka włóż poporcjowaną kaczkę, zalej ją wodą. Oczyść marchewki, pietruszki i kawałek selera. Dodaj do mięsa razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i łyżeczką soli. Gotuj 90-120 min (warzywa wyjmij wcześniej). Usuń kości, odważ 1,5 kg mięsa.

  3. Kilka kawałków z piersi pozostaw w całości, resztę zmiel dwukrotnie z warzywami. Obierz i posiekaj cebulę, przesmaż na łyżce oleju. Dodaj wątróbkę. Smaż, mieszając, 5 min. Zmiel dwukrotnie. Kajzerki namocz w wywarze z gotowania mięsa, odciśnij, przepuść przez maszynkę.

  4. Mięso połącz z wątróbką, bułką, jajkami i pistacjami, wyrób. Dopraw solą pieprzem i gałką muszkatołową. Pasztet roz smaruj na prostokątnym kawałku pergaminu. Z boku rozłóż kawałki piersi. Zwiń całość, formując roladę. Ułóż w podłużnej formie. Piecz ok. 75 minut w temp. 180 st.

  5. Prócz pistacji do pasztetu możesz dodać suszoną żurawinę.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń