Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z kaczki z orzechami i suszonymi śliwkami.

Pasztet z kaczki z orzechami i suszonymi śliwkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 596 Ocena: 10874

Dodano:

Odsłon: 2687

Pasztet świetny ,złamany smak mięsa chrupiącymi orzechami i zapachem suszonych śliwek.Serdecznie polecam:)

Składniki

  • kaczka
  • wątróbka drobiowa 10dkg
  • żołądki kurze 10dkg
  • buka tarta 2 łyżki
  • śliwki suszone 100g
  • orzechy włoskie 20szt
  • ziele angielskie mielone 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
  • jajka 2szt
  • boczek wędzony 10dkg
  • sól,pieprz
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Upieczoną kaczkę obrać z mięsa.Zmielić wraz z wątróbką i żołądkami.
    Dodać wszystkie przyprawy,pocięte w paski śliwki suszone i pokrojone orzechy włoskie.

    Dodać jajka,bułkę tartą,sól i pieprz do smaku ,dobrze wyrobić masę.

    Do masy można dodać trochę tłuszczu spod smażenia kaczki,żeby pasztet nie był za suchy.

  2. Foremki aluminiowe wysmarować tłuszczem spod kaczki i wysypać bułką tartą.Nałożyć masę,a na wierzchu ułożyć cieńkie plasterki boczku.

    Dać do nagrzanego piekarnika do 180st,i zapiekać około godz.

    Gdy pasztet lekko przestygnie odwrócić do góry dnem i wyłożyć na półmisek.

  3. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń