Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z kaczki z suszoną śliwką

Pasztet z kaczki z suszoną śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2412

Dodano:

Odsłon: 2540

Pasztet z kaczki jeśli ktoś jeszcze nie robił polecam. Wszystkim smakuje, wyłączając mnie. Nie wiem dlaczego, ale wolę z kury lub królika.

Składniki

  • kaczka ok 1, 40 kg.
  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 15 dag. wątróbki drobiowej
  • 2 średnie cebule, obrane i pokrojone w grubą kostkę
  • 1 bułka
  • 4 - 5 jajek
  • pieprz, sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • warzywa: marchew, ćwierć części pora, 1 mała pietruszka, kawałek selera
  • kilka suszonych śliwek
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso oprócz wątróbki, obsmażyć, dodać do rondla podlać wodą tak, by je przykryć.
    Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się.
    Wątróbkę podusić z cebulką na oleju - krótko. Bułkę namoczyć w mleku.

    Mięso, wątróbkę, warzywa i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek. Napełnić połówkę foremki , ułożyć suszoną śliwkę. nakryć pozostałym farszem. Piec ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 04 stycznia 2015 pyszności, będę musiała taki pasztecik zapodać rodzince :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń