Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek

Pasztet z kaszy gryczanej i pieczarek

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 1095

Dodano:

Odsłon: 229

Wspaniały pasztet z kaszy gryczanej, pieczarek i papryki. W wersji dla jarosza może być podany z sosem np. grzybowym. W wersji dla "mięsożerców" może być dodatkiem do dań mięsnych.

Składniki

  • kasza gryczana 1 szklanka
  • woda 2 szklanki
  • pieczarki 0,5 kg
  • cebula 1 szt
  • papryka żółta 1 szt
  • jajko 1 szt
  • papryka ostra mielona 1 płaska łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • koperek siekany 1 łyżka
  • natka pietruszki siekana 1 łyżka
  • bułka tarta 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tłuszcz do formy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę tłuszczu, wrzucamy pieczarki i na małym ogniu /często mieszając/podgrzewamy tak długo aż puszczą sok. Dodajemy cebulę, przykrywamy i dusimy do miękkości. Następnie pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy bez przykrycia do czasu aż sok odparuje.

  2. Kaszę gryczaną /1 szklanka suchej kaszy/ zalewamy wodą /2 szklanki/, solimy i gotujemy do miękkości - ok. 15 min - do czasy aż wchłonie całą wodę. Odstawiamy by lekko wystygła. Do kaszy dodajemy pieczarki, posiekaną zieleninę i doprawiamy do smaku papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem.

  3. Wszystko razem blendujemy. Wbijamy jajko i dodajemy pokrojoną w małą kostkę żółtą paprykę. Masę dokładnie wyrabiamy.

  4. Małą keksówkę natłuszczamy, przekładamy do niej przygotowaną masę pasztetową i wyrównujemy. Wierzch oprószamy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 60 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń