Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z królika

Pasztet z królika

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 597

Dodano:

Odsłon: 3279

Delikatny i rozpływający się w ustach pasztet z królika.

Składniki

  • 1 królik
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 0,5 kg podgarla
  • 4 jajka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • po kawałku selera i pora
  • 2 cebule
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 owoce jałowca
  • majeranek
  • papryka słodka
  • Sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek bułki tartej
> 6 os. > 60 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Królika i podgarle wyporcjować i włożyć do garnka. Dodać włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i lekko posolić. Gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć, oddzielić od kości, zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

  2. Na maśle podsmażyć wątróbkę. Krótko, aby tylko się ścięła. Również zmielić i dodać do pasztetu. Do masy wbić jajka, dosypać bułki tartej, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem i słodką papryką. Masę dobrze wyrobić i włożyć do keksówki (bądź dwóch - w zależności od ilości masy).

  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Pasztet piec przez ok. 1 godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń