Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet z porów

Pasztet z porów

Autor:

Przepisów i artykułów: 426 Ocena: 8489

Dodano:

Odsłon: 430

W cieście francuskim pod stojącym beszamelem.

Składniki

  • Ciasto francuskie
  • pory 3 szt
  • mleko w 1 szkl do gotowania
  • gałka muszkatołowa, sól
  • ser feta opcjonalnie
  • beszamel serowy: masło 2 łyzki, maka 2 łyzki, mleko 1 szkl, ser żółty
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie włożyłam do naczynia do zapiekania i przycięłam je do niego.

  2. Pokrojone białe części porów ugotowałam w mleku i wodzie, z dodatkiem soli i gałki muszkatołowej- od siebie dodałam jeszcze chili.
    Ułożyłam warstwę porów i dodałam ser feta, w oryginalnej wersji powinien być ser żółty.

  3. Zrobiłam stojący beszamel- pod ta nazwa kryje się beszamel z dodatkiem sera lub żółtek, lub z jednym i drugim.

    W rondelku rozpuściłam masło, dodałam mąkę, pomieszałam aż masa będzie jednolita a potem stopniowo dolewałam mleko- ciągle mieszając.
    Na koniec rozpuściłam w beszamelu dwa gatunki sera.
    Dodałam jeszcze sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
    Jeśli robimy beszamel z żółtkiem, to trzeba zdjąć go z ognia.

    Zamiast beszamelu można na pory położyć plasterki sera. A zamiast ciasta francuskiego można zrobić kruche.

  4. Zapiekankę zapiekałam 45 minut 185 stopniach.

    Najlepiej smakuje na ciepło.

    Smacznego :)

  5. :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (46)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń