Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet z soi z warzywami

Przepis dnia 2011-10-03
Pasztet z soi z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6798

Dodano:

Odsłon: 25370

Baaardzo zdrowy - polecam.

Składniki

  • 70 dkg. soi
  • 4 marchewki średnie
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • pół bulwy selera
  • 2 cebule
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki
  • pół szklanki posiekanego koperku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka mielonego kminku/opcjonalnie/
  • 5 łyżek oleju
  • 4 jajka
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Soję namoczyć na noc, a na drugi dzień zagotować prawie do miękkości.

  2. Marchew, pietruszkę, cebulę i bulwę selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na parze.

  3. Soję i ugotowane warzywa dwukrotnie zmielić przez maszynkę do mięsa, dodać surowe jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek, kminek i olej. Wszystko dokładnie wymieszać, a na koniec wsypać koper, natkę pietruszki i pokrojony seler naciowy. Wymieszać.

  4. Podłużną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić masą. Piec w temp.180st.C przez 1,5 godziny. SMACZNEGO!

  5. Ja do pieczenia pasztetów używam jednorazowych niedużych foremek. Pasztet jest łagodny w smaku, dlatego jeśli ktoś woli ostrzejszy smak można dodać ostrą paprykę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 03 października 2011 Ja też cenię sobie soję , wiec przyda mi się taki przepis.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 03 października 2011 Soi mamy pełno niestety,w wielu produktach robi za wypełniacz,ale taki pasztet może okazać się zdrowszy niż pseudomięsny pasztet z marketu

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 30 września 2011 Soja bardzo cenne warzywo,zwłaszcza dla kobiet, ale nie wiedziałam,że można z niej robić takie rarytasy!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 30 września 2011 Świetny przepis. Lubie soję, często robię zupę i kotlety, ale pasztetu nie robiłam. Na pewno przygotuję!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń