Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z suszoną śliwką i brzoskwinią

Pasztet z suszoną śliwką i brzoskwinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 150

Dodano:

Odsłon: 213

Wielkanocny,wyśmienity pasztet. Polecam nie tylko na świąteczny stół :)

Składniki

  • 800 g mięsa wieprzowego
  • 500 g mięsa mielonego indyczego
  • kilka suszonych brzoskwiń
  • kilka suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 1 kostka bulionowa
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 1 szklanki wywaru drobiowego (w którym gotowało się mięso )
  • 1 opakowanie przyprawy do pasztetów
  • 1 liść laurowy
  • po 2 ziarna ziela angielskiego i jałowca
  • olej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso wieprzowe pokrój w kostkę.
    Zalej gorącą wodą,dodaj kostkę bulionową,liść laurowy,ziarna ziela
    angielskiego i jałowca.Gotuj na małym
    ogniu pod przykryciem aż do miękkości.
    Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
    Ugotowane mięso,przepuść 2 krotnie przez maszynkę do mielenia.
    Do mięsa wieprzowego i drobiowego dodaj jajka,kaszkę
    kukurydzianą,przyprawę do pasztetów,pokrojoną w większe kawałki śliwkę i brzoskwinię oraz wywar. Dokładnie wymieszaj.Dodaj zeszkloną cebulę,połącz.
    Wąską podłużną formę ,wyłóż papierem do pieczenia
    Napełnij masą.Wierz posmaruj olejem.
    Wstaw na około 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do temp.190 stopni.
    Po 45 minutach pieczenia pasztet przykryj folią aluminiową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń