Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z suszonymi podgrzybkami

Pasztet z suszonymi podgrzybkami

Autor: MEGI110278

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 3998

Dodano: 29.12.2011

Odsłon: 3870

...wymaga czasu i pracy,ale walory smakowe są wspaniałe :-)

Składniki

  • wołowina ok 1 kg
  • łopatka wieprzowa ok 1 kg
  • pierś z kurczaka 1 szt
  • karczek ok 1 kg
  • słoninka 30-40 dkg
  • sól,pieprz
  • wątróbka drobiowa 60-70 dkg
  • 2 cebule
  • marchew 2 szt,seler,pietruszka
  • suszone podgrzybki 60 g
  • liście laurowe
  • 10 jaj
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić,posolić i ugotować z warzywami do miękkości ok 2 godzin.Ja wrzucam wszystko do garnka ciśnieniowego i gotuję ok 25 min.Na patelni podsmażyć wątróbkę i cebulę.Grzyby namoczyć na noc,następnie obgotować kilka minut.Po przestudzeniu zmielić 3 razy mięso,warzywa i wątróbkę dolewając wywar z ugotowanych mięs.Podzielić na 2 części...

  2. Do jednej masy zmielić garść grzybów,dodać 5 jaj i miksować kilka minut do uzyskania jednolitej masy.Doprawić solą i pieprzem.Pozostałe podgrzybki pokroić,wrzucić do mięsa i wymieszać.Przełożyć do foremek aluminiowych i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180) i piec 90 minut.

  3. Podawać na zimno.

  4. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 17 stycznia 2012 Ups...naprawiam natychmiast swój czeski błąd...oczywiście,że 60 gram czyli 6 dkg ;-/
Dziękuję Ci i pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 16 stycznia 2012 Bardzo apetyczne te Twoje pasztety, tylko grzybów suszonych powinno być chyba 6 dkg. , a nie 60 dkg.Prawda?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń