Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet ze śliwkami

Pasztet ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 9229

Dodano:

Odsłon: 2308

Pasztet ze śliwkami

Składniki

  • kurczak o wadze 2 kg
  • 750 g łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka (z rosołu)
  • 1 korzeń pietruszki (z rosołu)
  • mały kawałek selera (z rosołu)
  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 jajka
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • pół szklanki rosołu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 20 suszonych śliwek
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zacznę może od tego, że najlepiej ugotować po swojemu rosół na całym kurczaku. Mięso i część warzyw wykorzystacie do pasztetu, z rosołem zrobicie na co macie ochotę (ja właśnie nastawiłam barszcz na sylwestra). Łopatkę kroimy w dużą kostkę i obsmażamy do zrumienienia. Na tej samej patelni rumienimy obrane kawałki cebuli i czosnek. Łopatkę, cebule, czosnek, ziele angielskie i liście laurowe wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlewamy odrobinę wody, czyścimy ją jakby z resztek smażenia, wszystko wlewamy do naczynia z łopatką. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Chleb razowy zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę (bez liści laurowych i ziela) i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy do miski. Dodajemy do tego śliwki, przyprawy, poszatkowany rozmaryn, namoczony chleb razem z rosołem, jajka. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy. Mięso przekładamy do foremek wysmarowanych olejem do 2/3 wysokości i pieczemy godzinę w 200 stopniach.
    Taka ilość mięsa zmieściła mi się do dwóch foremek o wymiarach:
    1 - dł. 36 cm, szer. 12 cm, wys. 7 cm,
    2 - dł. 21 cm, szer. 10 cm, wys. 5 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 20 grudnia 2018 Przepyszny ze śliwką,śliwka super smaku dodaje:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 20 grudnia 2018 Swietna konsystencja pasztetu, a ze sliwką wyborny!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 grudnia 2018 Super pasztet, taki ze śliwką lubię najbardziej :) Połączenie pysznego mięsa z owocami, to idealne i smaczne rozwiązanie. Mniam, mniam :D Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń