Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Paszteta z grzybami i galaretką"
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 47
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 47
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Składniki
Grzyby zalej wrzącą wodą, odstaw na 30 min. Następnie gotuj je ok. 30 min, odcedź (płyn zachowaj) i drobno pokrój. Boczek i karkówkę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni bez tłuszczu.
Przełóż do garnka, dodaj warzywa, pokrojoną w ćwiartki cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i wodę, w której moczyły się grzyby. Duś do miękkości. Warzywa i mięso wyjmij z wywaru i namocz w nim kajzerkę. Na oleju obsmaż wątróbkę.
Mięso, grzyby, wątróbkę, warzywa oraz odciśniętą kajzerkę zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodaj jajko, majeranek oraz gałkę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Masę mięsną włóż do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piecz 50-60 min w temperaturze 180°C. Wystudź.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, by napęczniała. W rondelku podgrzej oba soki. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Tężejącą galaretkę wylej na pasztet. Wstaw do lodówki.
100 minut. Porcja: 250 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie