Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasztetowa do słoika

Pasztetowa do słoika

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 44

Dodano:

Odsłon: 1655

Pasztetową można zrobić do słoika jak również w jelito wieprzowe i uwędzić , jak kto lubi. Jest bardzo smaczna

Składniki

  • 200 g łopatki wieprzowej
  • 300 g świeżego boczku bez skóry
  • 200 g słoniny
  • 250 g wątroby wieprzowej
  • 30 g cebuli
  • 18 g -20 g soli warzonej
  • 2 g cukru, 3 g białego naturalnego pieprzu, 2 g lubczyku
  • 0,5 g kwiatu muszkatołowego, 0,3 g mielonych goździków
  • Wywar z gotowania mięsa ok. 0,5 -0,7 litra
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy na kawałki i parzymy w temperaturze 90 st. C przez okres 90 minut ( nie gotujemy). Wątrobę parzymy na końcu przez ok. 15 min.

  2. Wszystko studzimy i mielimy wraz z cebulą przez sitko 2 mm. Ja mielę 1 raz.
    Jeżeli ktoś lubi bardzo miałką to może zmielić 2 lub 3 razy.

  3. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze mieszamy. Jeżeli jest taka potrzeba, doprawiamy w/g własnego uznania.
    Nakładamy do wysterylizowanych słoiczków (wielkość u mnie ok. 330 ml) lub nabijamy w jelita wieprzowe.

  4. Słoiki sterylizujemy lub jelita parzymy w temperaturze 80 st.C przez okres ok. 60 minut. ( 1 mm średnicy flaka - 1 min.).
    Chłodzimy i możemy spożywać. Smacznego.

    Cebulę można podsmażyć, daje lepszy efekt smakowy pasztetowej.
    Od ilości dodanego wywaru będzie zależała smarowność pasztetowej.
    Z tej ilości produktów wychodzi ok. 8 słoiczków o wielkości 330 ml.
    Przyprawy są podane na 1 kg farszu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń