Do góry

Desery Przepis na:

Patisony faszerowane

Patisony faszerowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Patisony faszerowane"

Składniki

  • 8 patisonów
  • 1/2 szklanki kaszki krakowskiej
  • jajko
  • olej
  • 20 dag startego żółtego sera
  • marchewka
  • cebula
  • 15 dag pieczarek
  • łyżka posiekanej natki
  • pęczek bazylii. Sos: cebula
  • ząbek czosnk
  • łyżeczka masła
  • 400 ml przecieru pomidorowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszkę wsyp na posolony wrzątek i ugotuj. Odcedź. Cebulę posiekaj, marchewkę zetrzyj, pieczarki pokrój w półplasterki. Na oleju zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i marchewkę. Mieszając smaż 5-8 minut. Przypraw solą i pieprzem.

  2. Patisony umyj, zetnij wierzch, wydrąż środki, oprósz solą. Przestudzoną kaszę wymieszaj z uduszonymi warzywami, natką, jajkiem i 1/3 sera. Farszem nadziej patisony. Ustaw w formie żaroodpornej.

  3. Przygotuj sos: posiekaną cebulkę i roztarty czosnek podsmaż na oleju. Dodaj przecier, przypraw. Zalej patisony. Wstaw do piekarnika (200 st. C) na 40 minut. Na 5 minut przed końcem posyp resztą sera. Natychmiast podawaj.

  4. Czas przygotowania: 60 minut 320 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń