Do góry

Przekąski Przepis na:

Patisony faszerowane mięsem i serem kozim

Patisony faszerowane  mięsem  i serem kozim

Autor:

Przepisów i artykułów: 781 Ocena: 14974

Dodano:

Odsłon: 555

Pyszna odmiana patisona z moim ulubionym serem.

Składniki

  • 2 patisony
  • 100 g mięsa mielonego (karkówka)
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • papryczka chilli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g sera koziego
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 4 pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól ,pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso przesmażyłem na 2 łyżkach oliwy , pod koniec posoliłem. Przełożyłem do miski.
    Na patelnię dolałem połowę oliwy , dodałem pokrojoną w dość drobno cebulę , pod koniec dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawiłem solą . Poddusiłem chwilę pod przykryciem.
    Patisony umyłem , odkroiłem wierzchy , wydrążyłem . Miąższ pokroiłem w kostkę i dodałem do cebuli i czosnku. Dusiłem kilka minut pod przykryciem . Połączyłem składniki z mięsem , kozim serem , doprawiłem pieprzem i dokładnie wymieszałem.
    W szerokim garnku podsmażyłem pomidory , dodałem cukier , papryczkę ,sól , zagotowałem i potem na małym ogniu gotowałem aby sos zgęstniał.
    Wydrążone patisony wypełniłem farszem , przykryłem odkrojonymi „czapkami” , włożyłem do garnka z sosem pomidorowym. Zagotowałem , zmniejszyłem ogień i dusiłem na małym ogniu pod przykryciem , aż patisony zmiękną . Trzeba pilnować ,aby patisony się nie rozgotowały , więc sprawdzałem ich miękkość nakłuwając je delikatnie widelcem. Gotowałem je około 50 minut .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 30 września 2014 pyszności :-) takiego smaka mi narobiłeś, że na jutro na obiad robię podobnie nadzianą paprykę :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 30 września 2014 Świetny pomysł! Patisony z takim smakowitym środkiem zjadłabym z przyjemnością :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń