Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Patisony z bakaliami"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36079
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 185
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 321
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 400
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36079
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 185
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 321
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 400
Składniki
Patisony opłucz starannie, odkrój wierzchy, wydrąż środki. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę. Całe patisony włóż do garnka z posolonym wrzątkiem i krótko obgotuj. Jabłka umyj, obierz. Przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Miąższ posiekaj, skrop sokiem z cytryny, starannie wymieszaj.
Żurawinę przebierz, namocz. Po kilkunastu minutach osącz i osusz. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć pokrojony miąższ patisonów, smaż, aż zrobi się miękki. Dodaj żurawinę oraz jabłka, duś kilka minut.
Farsz dopraw do smaku solą, cukrem oraz cynamonem. Na koniec wrzuć posiekane orzechy, wymieszaj. Nałóż do patisonów, podawaj.
Czas ok. 90 min; porcja – 290 kcal, cena 2,40 zł