Do góry

Desery Przepis na:

Pavlova

Pavlova

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1699

Dodano:

Odsłon: 15460

Moja pierwsza Pavlova.

Składniki

  • 10 białek
  • 560 g cukru kryształu
  • 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1.5 łyżki octu
  • 2 szczypty soli
  • Krem: 600 ml kremówki 36%
  • kiwi, banan, pomarańcza, maliny
  • syrop pralinkowy Monin
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie: Białka ubić na sztywno z solą. Stopniowo dodawać cukier, miksując do czasu, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na sam koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową wyłożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę i uformować okrąg. Gotową bezę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ją w tej temperaturze przez 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i suszyć bezę przez około 2 godziny. Gotowa beza będzie sucha i chrupka z zewnątrz. Pozostawić w piekarniku na całą noc.

  2. W misie miksera ubić na sztywno śmietanę kremówkę. Wyłożyć ją na przygotowaną bezę. Kiwi oraz banana obrać i pokroić w plastry. Na kremówkę wyłożyć pokrojone w plasterki kiwi, banany oraz całe maliny i kawałki pomarańczy. Całość polać sosem Monin o smaku pralinkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 13 grudnia 2015 Wspaniała! Raz próbowałam, beza niestety nie wyrosła. Gratuluję pięknego wypieku! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń