Do góry

Desery Przepis na:

Pavlova

Pavlova

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2877

Dodano:

Odsłon: 9457

Pyszny i lekki deser.

Składniki

  • bialka, 6
  • cukier, 300 g
  • Mąka ziemniaczana, 1 łyżeczka
  • Ocet winny lub zwykły, 1 łyżeczka / 0,5 łyżeczki zwykłego
  • Śmietana kremówka, 500 ml
  • owoce sezonowe, ok. 300 g
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, łyżeczkę mąki i łyżeczkę octu. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg ok. 26 cm i wykładamy na niego masę białkową. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę położyć na paterze dnem do góry, delikatnie zerwać papier. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Dekorujemy owocami sezonowymi. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 19 czerwca 2012 Beza jest już tak słodka, że chyba nikt nie zniósł by jeszcze dodatkowej porcji cukru w bitej śmietanie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 19 czerwca 2012 Deser przepyszny,robię go zwylke w sezonie truskawkowym:-)jednak do śmietany dodaję cukier,nie jakąś straszną ilośc,ale na tyle by było czuć,że jest słodka.Bita śmietana bez cukru stosuję czasem do zup kremów,do deserów słodka musi byc:-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiki_3 08 czerwca 2012 ojjjjj, lekki to on nie jest, bomba kaloryczna;) ale wart grzechu:) Robiłam wielokrotnie z różnymi owocami i to jeden z najulubieńszych deserów mojej rodziny. Polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 25 maja 2012 Pyszności, muszę coś takiego zrobić z truskawkami:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń