Do góry

Desery Przepis na:

paznokieć

paznokieć

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 1438

Dodano:

Odsłon: 6549

Nazwa ciasta może nie jest zbyt zachęcająca, ale za to ciasto jest rewelacyjne, nieziemsko słodkie, karmelowe, z bezą i migdałami. Cienkie, kruche placki przekładane masą karmelową, posypane migdałami, którym zawdzięcza swoją nazwę- PAZNOKIEĆ. Naprawdę warto je zrobić.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 300g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • Składniki na bezę:
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • Składniki na krem:
  • puszka masy karmelowej
  • 100g masła
  • Ponadto:
  • płatki migdałowe
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Masło, mąkę, proszek do pieczenia i żółtka szybko zagnieść. Podzielić na 3 równe części.

    Białka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym.

    Na trzech pergaminach narysować 3 jednakowe prostokąty (20x30cm). Papier posypać mąką, rozwałkować ciasto na cienkie placki. Każdy placek posmarować masą bezową. Całość piec przez 20-30 minut w 150st C. Placki wystudzić na pergaminie.

    Masę karmelową wraz z masłem utrzeć na gładką masę. Krem podzielić na 3 części, każdy placek posmarować masą. Trzeba uważać przy składaniu ciasta, ponieważ placki są bardzo kruche. Wierzch obficie posypać płatkami migdałowymi. Pozostawić w chłodnym miejscu na noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń