Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na zdrowe, pożywne i aromatyczne połączenie kaszy pęczak z kurczakiem i warzywami. W sam raz na sycący obiadek :)
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 17
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 359
Polecam.
Odsłon: 384
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 17
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 359
Polecam.
Odsłon: 384
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 37
Składniki
Kaszę pęczak dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła.
Cebulę drobno kroimy i szklimy ją na oleju rzepakowym.
Paprykę i marchewkę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do zeszklonej cebulki i przesmażamy wszystko razem około 5 minut.
Kurczaka również kroimy na małe kawałki, które oprószamy słodką papryką i solą ziołową. Tak doprawione kawałki dodajemy do warzyw i przesmażamy wszystko przez około 3 minuty - do momentu delikatnego ścięcia się mięsa.
Następnie całość zalewamy pomidorami krojonymi z puszki, dodajemy tymianek, cukier brzozowy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnki i dusimy wszystko pod przykryciem około 10 minut. Na koniec doprawiamy nasz sos solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem.
Ostatni krok do dodanie kaszy pęczak, którą dokładnie mieszamy z kurczakiem i warzywami.
Życzę smacznego! :)