Do góry

Dania główne Przepis na:

Pęczak pieczony w kapuście

Pęczak pieczony w kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 2246 Ocena: 13737

Dodano:

Odsłon: 900

Staropolskie danie obiadowe.

Składniki

  • ½ kg kaszy pęczak
  • łopatka wieprzowa 30 dag
  • Kapusta kiszona 1 kg
  • Cebula biała 3 szt
  • tłuszcz 10 dag
  • bulion warzywny 1/2 litra (może być z kostki)
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do formy
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Dwie cebule pokroić, przysmażyć na tłuszczu, dodać pokrojone w kostkę mięso, przyprawić do smaku i obsmażyć. Ugotować pęczak, połączyć z mięsem, przyprawić w razie potrzeby. Kapustę przepłukać, odsączyć, drobno pokroić i wymieszać z jedną cebulą pokrojoną w piórka. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem, ułożyć połowę kapusty, na nie farsz z kaszą. Nakryć resztą kapusty, zalać bulionem i piec w temperaturze 170 stopni przez godzinę. Po upieczeniu można polać śmietaną (lecz nie koniecznie). Podawać z ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń