Do góry

Dania główne Przepis na:

Pęczotto z grzybami leśnymi

Pęczotto z grzybami leśnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 74

Dodano:

Odsłon: 132

Jedną z tradycyjnych włoskich potraw jest risotto ai funghi porcini. Danie pyszne, kremowe  i niesamowicie aromatyczne dzięki połączeniu ryżu, grzybów, masła i parmezanu. Od jakiegoś czasu w Polsce popularne jest pęczotto, które przygotowuje się dokładnie tak jak risotto tylko z naszej polskiej kaszy. Dziś połączenie prosto z polskiej ziemi: kasza pęczak, por, grzyby leśne z podkrakowskiej wsi i słonecznik.

Składniki

  • 1 szklanka suchej kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm pora (może być zielona część, która często nam zostaje i nie wykorzystujemy)
  • 1 garść grzybów leśnych
  • Kieliszek białego wina (opcjonalnie)
  • 5 łyżek masła
  • 750 ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • Sól i pieprz
  • Garść prażonych nasion słonecznika
  • Twardy ser do posypania
1-2 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, cebulę podzielić na 2 części
    Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki
    Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła i podsmażyć połowę cebulki z grzybami, odstawić na bok

  2. W rondlu z grubym dnem rozpuścić 2 łyżki masła, podsmażyć druga połowę cebulki na szklany kolor wraz z 3 ząbkami czosnku (czosnek nie obierać zostawić w skorupce)
    Wrzucić kaszę pęczak do rondla i przez minutę podsmażyć cały czas mieszając aby się kasza nie przypaliła
    Wlać kieliszek wina (opcjonalnie) i poczekać aż płyn odparuje, mieszać kaszę
    Jeśli nie dodajemy wina to wlać chochlę rosołu lub bulionu
    Poczekać aż kasza wchłonie płyn mieszając kaszę od spodu
    Porcjami wlewać bulion, mieszać kaszę co chwilę i czekać aż kasza wchłonie bulion (niestety nie można odejść na dłużej od rondla, bo wtedy kasza lubi się przypalić, szczególnie pod koniec gotowania kiedy pęczotto jest gęste)

  3. Po 10 minutach dodać pokrojony por do kaszy
    Po 15 minutach wyciągnąć czosnek i obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i dodać do pęczotta. Dodać podsmażoną cebulkę z grzybami i całość zamieszać

  4. Po około 20 minutach od poczatku gotowania kasza powinna być ugotowana al dente, a pęczotto powinno być kremowe i gęste (spróbować czy pasuje nam stopień ugotowania kaszy, jeśli jest za twarda to dalej gotować dodając bulion i mieszać. Jeśli zabraknie nam bulionu, to dodać ciepłą wodę. Nie trzeba też zużyć całego bulionu)

  5. Dodać łyżkę masła i zetrzeć łyżkę twardego sera do rondla
    Dodać sól i pieprz do smaku
    Wymieszać pęczotto aż będzie gęste i kremowe
    Garść łuskanego słonecznika uprażyć na osobnej patelni
    Podawać posypane twardym serem i prażonym słonecznikiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń