Do góry

Dania główne Przepis na:

Pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem

Pęczotto z kurczakiem, kapustą i groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 890

Dodano:

Odsłon: 4744

w niecałe 30 minut przy użyciu jednego garnka (no dobra - patelni), mamy bardzo smakowite danie dla całej rodziny.

Składniki

  • 300g filetu z kurczaka
  • 2/3 szklanki kaszy pęczak
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki zielonego groszku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki kolendry (rozgniecionej w moździerzu)
  • Sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • mały pęczek koperku
  • opcjonalnie - 2 łyżki tartego parmezanu
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w 1cm kostkę, wymieszać z pieprzem ziołowym.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
    Kapustę poszatkować.
    W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę i czosnek, wyłożyć mięso, obsmażyć na rumiano z obu stron i odsunąć na bok patelni. Na patelnię wyłożyć łyżkę masła i wsypać kaszę, smażyć mieszając, aż każde ziarenko będzie pokryte tłuszczem. Wymieszać z mięsem i cebulą, zalać gorącym bulionem (1,5 szklanki), przykryć i dusić na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (ok 12 minut). Jeśli kasza nadal będzie twarda, wlać pozostały bulion, i dusić jeszcze 5 minut. Do kaszy dodać kapustę i groszek, doprawić do smaku, wymieszać i dusić ok 2-3 minut. Pod koniec gotowania dodać pozostałą łyżkę masła, koperek, wymieszać.
    Przed podaniem pęczotto można posypać parmezanem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń