Do góry

Dania główne Przepis na:

Peklowana golonka pieczona w piwie.

Peklowana golonka pieczona w piwie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 18

Dodano:

Odsłon: 15949

jest bardzo pyszna

Składniki

  • dwie tylne golonki, 2
  • sól peklująca, 3 łyżeczki
  • piwo cimne slodkie, 1
  • wloszczyzna
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Golonki wytrybowane z kości ale ze skórą naszczyknąć roztworem z wody i soli peklującej. 3 łyżeczki na szklanke wody. naszczyknąć szczykawką i igłą z apteki. wsadzić do miski i zalać wodą ze solą (do smaku) dołożyć liść laurowy 2 szt. i ziela angielskiego 3 kulki odstawić do lodówki na 24 godziny.

  2. Następnie golonki zwijamy sznurkiem spozywczym tak aby, przypominaly krztałt kólki. wlewamy wode do garka i dokładamy włoszczyznę jak do rosołu.Wsadzamy golonki i gotujemy na pół miękko. po ugotowaniu wyciągamy i czekamy aż ostygną.

  3. Po ostygnięciu delikatnie posypujemy slodką papryką dla super koloru. ukladamy na blaszce do pieczenia i podlewamy piwem (pól butelki) . wstawiamy do piekarnika temperatura 200 stopni podlewając piwem co 20 minut. piec okolo póltora godzinki. polecam z ziemiaczkami pieczonymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

m4rl3na 27 listopada 2013 Jak chciałabym ugotować kilogram takiej golonki, to na "półmiękko" ile mam minut gotować?
I po co trzeba czekać, aż mięso ostygnie żeby posypać papryką?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

etui 26 lipca 2010 Naszczyknac i do tego szczykawka.....no, no. Ciekawy jest tez sporzywczy no i celcjusz....Ladnie, brawo! No a jesli chodzi o lisc lalrowy, to mam nadziej, ze to tylko literowka..

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 26 lipca 2010 Dawno temu jadłam golonke przyrządzona w podobny sposób i chociaz nie przepadam za golonka ,musze stwierdzic ,że była pyszna.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń