Do góry

Dodatki Przepis na:

Peklowane żółtka w soli i curry

Peklowane żółtka w soli i curry

Autor: FoodSafari

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 1219

Dodano: 31.03.2018

Odsłon: 48

Peklowane żółtka w soli z dodatkiem curry to wspaniały dodatek do potraw z makaronu, ryżu, sałatek, warzyw, zup i kanapek.

Składniki

  • 6 żółtek jaj od szczęśliwych kur drobna sól morska około szklanki 2 łyżeczki curry
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Sól mieszamy z curry. Do pojemnika wsypujemy połowę soli, robimy wgłębienia na żółtka. We wgłębienia w soli delikatnie przekładamy żółtka. Ostrożnie posypujemy resztą soli, tak by dokładnie przykryła żółtka. Żółtka odstawiamy na 48 godzin do lodówki.

    Piekarnik nagrzewamy do 60 stopni C z termoobiegiem. Żółtka oczyszczamy z soli i myjemy w zimnej wodzie. Przekładamy na papier do pieczenia i suszymy przez 3-4 godziny. Powinny stwardnieć i przypominać suszone morele.


    Żółtka studzimy. Przechowujemy np. w woreczku strunowym w lodówce. Żółtka ścieramy na tarce/mandolinie i posypujemy ulubione potrawy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń