Do góry

Przekąski Przepis na:

Pełnoziarniste bajgle miodowe

Pełnoziarniste bajgle miodowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 176

Dodano:

Odsłon: 1421

Pełnoziarniste, puszyste pszenne bajgle, posypane ulubionymi ziarenkami (siemię lniane, mak, sezam) stanowią niezłą alternatywę dla zwykłych bułek. Przyciągają uwagę charakterystyczną dziurką po środku, a dzięki obgotowaniu ich we wrzątku przed pieczeniem zyskują mięciutkie, lekkie wnętrze i przepyszną złocistą skórkę. Dodatek miodu nadaje im specyficzny aromat.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do miski (przesiewamy wyłącznie mąkę typ 500), dodajemy drożdże, miód, sól i stopniowo wlewamy letnie mleko z wodą. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min, po czym odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

  2. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę, podsypujemy mąką i formujemy wałek. Dzielimy go na równe kawałki, którym następnie nadajemy kształt okrągłych, delikatnie spłaszczonych bułeczek. W środku każdej z nich wycinamy małe kółeczko (np. kieliszkiem). Układamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.

  3. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki cukru. Do wrzątku wrzucamy bajgle i gotujemy przez 30 sekund z każdej strony. Wyjmujemy na blachę, smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy np. siemieniem lnianym.

  4. Bajgle wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy na złoty kolor przez 20-25 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Serwatka 13 lutego 2013 Fajny przepis, na pewno wypróbuję niedługo - chciałabym jednak wiedzieć, ile mam dodać drożdży? :) W przepisie o nich wspominasz, domyślam się, że chodzi o suszone, ale nie ma ich wśród składników.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 12 lutego 2013 ciekawy przepis, zabieram do wypróbowania :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 12 lutego 2013 Całkiem fajne śniadanko:-)) Przepis sobie zachowam a ciebie pozdrawiam:-))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń