Do góry

Dania główne Przepis na:

Pełnoziarniste leniuchy

Pełnoziarniste leniuchy

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 107

Dodano:

Odsłon: 1626

Pełnoziarniste kluski leniwe to fajny pomysł na obiad – szybki i zdrowy. U nas robimy je z naszego twarogu i dlatego składniki podane są w dużym przybliżeniu: twaróg czasami zawiera więcej a czasami mniej serwatki. A chodzi o to, aby delikatnie zagnieść ciasto – nie wyrabiać – ponieważ wtedy pochłonie bardzo dużo mąki a kluski będą twarde jak kamienie. Te są delikatne, miękkie i dzięki mące pełnoziarnistej ostrzejsze w smaku od tych z jasnej mąki.

Składniki

  • 500 g twarogu,
  • 100 g mąki pszennej 2000 (w razie potrzeby można dać więcej),
  • szczypta soli,
  • 1-2 jaja,
  • cukier waniliowy.
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Twaróg rozgniatamy widelcem, łączymy delikatnie z innymi składnikami, formujemy kulki, obtaczamy w dodatkowej porcji mąki pełnoziarnistej (nie będą się sklejać) i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Można polać je teraz masłem, przyprawić brązowym cukrem i cynamonem. To jest naprawdę syte danie :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń