Do góry

Dania główne Przepis na:

Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami

Pełnoziarniste pierogi                 z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 2740

Dodano:

Odsłon: 667

Niby zwykłe pierogi, ale nie do końca... dodanie mąki pełnoziarnistej sprawia, że pierogi zyskują całkowicie nowy smak, a do tego są o wiele zdrowsze :)

Składniki

  • Mąka pszenna 1/2 szklanki
  • Mąka żytnia pełnoziarnista 1/2 szklanki
  • mąka pszenna pełnoziarnista 1/2 szklanki
  • Jajka 2 szt.
  • śmietana 18 % 4-5 łyżek
  • Sól
  • Farsz: kapusta z grzybami
  • Zasmażka: masło, cebulka
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąki przesiać przez sitko.

  2. Wbić jajka, dodać śmietanę i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto najlepiej rękoma aż będzie elastyczne.

  3. Gotowe ciasto rozwałkować, na ciasto położyć farsz z kapusty i grzybów i i wykrawać pierogi najlepiej za pomocą szklanki, następnie wyrobić ładny brzeg.

    Uwaga przepis na farsz znajdziecie na moim profilu "Tradycyjna kapusta z grzybami"
    Zapraszam: https://smaker.pl/przepis-tradycyjna-kapusta-z-grzybami,117634,pelen-brzuszek.html

  4. Gotowe pierogi włożyć do gorącej posolonej wody i gotować przez ok.5-7 minut, do wypłynięcia pierogów.

  5. Podawać z podsmażoną na masełku cebulką.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń