Do góry

Dania główne Przepis na:

Pełnoziarniste tagliatelle z pesto z melisy cytrynowej

Pełnoziarniste tagliatelle z pesto z melisy cytrynowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 936 Ocena: 24279

Dodano:

Odsłon: 626

Propozycja na zdrowy i pożywny, pełnoziarnisty makaron tagliatelle w połączeniu z aromatycznym, dość orientalnym pesto z melisy cytrynowej. Całość ma oryginalny, intensywnie cytrynowy i delikatnie słodki smak z nutą ostrości sera Pecorino i maślaną nutą orzechów Pekan.

Składniki

  • Pełnoziarnisty makaron tagliatelle
  • PESTO
  • Pęczek melisy cytrynowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g orzechów pecan
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2,5 łyżki startego sera Pecorino
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • sól i pieprz
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cytrynę sparzmy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę.

    Na patelni delikatnie prażymy orzechy pakan i studzimy.

    Pecorino ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Następnie do rozdrabniacza dodajemy świeże listki melisy cytrynowej, czosnek, uprażone orzechy, starty ser Pecorino, skórkę oraz 1 łyżkę soku z cytryny, cukier brzozowy i oliwę z oliwek. Wszystko miksujemy przez chwilę doprowadzając do odpowiedniego rozdrobnienia składników.

    Całość doprawiamy solą i dość obficie świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

    Tagliatelle gotujemy al dente w osolonej wodzie.

    Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym pesto.

    Tagliatelle z pesto przekładamy na talerze, posypujemy startym Pecorino i podajemy :D

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń