Do góry

Dania główne Przepis na:

Pełnoziarnisty chleb z orzechami

Pełnoziarnisty chleb z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28001

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Pełnoziarnisty chleb z orzechami"

Składniki

  • Zaczyn: ?2 dag zakwasu żyt. ?20 dag mąki pszen. pełnoziar. ?szkl. wody; ?zaczyn ?1 kg mąki pszen. pełnoziar. ?3
  • 5 łyżeczki soli ?25 dag jogurtu nat. ?2
  • 5 szkl. wody ?20 dag orzechów włoskich
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Poprzedniego dnia przed pieczeniem chleba wymieszaj na zaczyn. Przykryj ściereczką i zostaw na ok. 16 godz., najlepiej w temp. ok. 28°C (możesz postawić go np. przy rozkręconym na wysoką temp. grzejniku). Orzechy upraż na suchej patelni i pokrój na spore kawałki.

  2. Po 16 godz. ciasta (bez orzechów) połącz i zagniataj, np. robotem (używając końcówki do zagniatania ciasta) przez ok. 8 min na średnich obrotach. Następnie zmniejsz obroty na najmniejsze, dodaj orzechy i zagnieć ciasto.

  3. Miskę z ciastem nakryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na ok. godz. 2 koszyki do wyrastania chleba wysyp mąką (możesz zastąpić je durszlakami lub sitami, wyłożonymi ściereczką oprószoną mąką). Ciasto podziel i uformuj 2 bochny. Przełóż je do koszyków złączeniem do góry, przykryj i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godz.

  4. Chleby wyjmij z koszy, połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, natnij (np. żyletką) i wsuń do piekarnika rozgrzanego do 250°C. Piecz, pryskając wodą, ok. 40 min, po 20 min zmniejsz.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń