Do góry

Dania główne Przepis na:

Pene z wątróbką drobiową

Pene z wątróbką drobiową

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 1317

Dodano:

Odsłon: 7328

Jeśli ktoś lubi wątróbkę i makaron to polecam to danie

Składniki

  • Makaron penne, 40 dag
  • wątróbka drobiowa, 60 dag
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki, ok. 800 g
  • 1 średnia marchew
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • olej, 12 łyżek
  • czosnek, 4 -5 ząbków
  • 2 listki laurowe
  • pieprz ,sól , papryka ,majeranek
  • starty żółty ser do posypania
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. marchew ,pietruszkę ,seler obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Wątróbkę pokrajać na kawałki

  2. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.6 łyżek oleju wlać na patelnię i smażyć na nim cebulę i czosnek.Dodać pokrojone warzywa i jeszcze razem chwilę smażyć.Przełożyć do garnka

  3. Na patelni rozgrzać pozostałe 6 łyżek oleju i smażyć na nim wątróbkę,a następnie przełożyć ją do warzyw,dodać pomidory łącznie z sokiem ,listki laurowe i przyprawy .Dusić na małym ogniu około 15 minut

  4. Makaron ugotować w osolonej wodzie ''''al dente'''',przecedzić i podawać z przygotowanym sosem .Po wierzchu posypać startym serem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń