Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne okraszone kapustą

Penne okraszone kapustą

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1607 Ocena: 37097

Dodano: 11.10.2017

Odsłon: 431

Postanowiliśmy zrobić makaron troszkę inaczej. Zostało nam trochę kapusty, więc stąd to połączenie.

Składniki

  • 500 g makaronu penne
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 200-300 g białej kapusty
  • 125-200 ml wrzątku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • koperek
  • kminek mielony
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym tłuszczu.
    Kapustę szatkujemy, dodajemy do cebuli, chwilę razem podsmażamy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, pół łyżeczki soli, szczyptę kminku i dusimy pod przykryciem przez 15-20 min.
    Ziele i liść wyjmujemy, kapustę lekko studzimy i miksujemy na gładko. W razie potrzeby redukujemy płyn, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Wrzucamy posiekany koperek, dodajemy śmietanę, mieszamy.
    Do kapusty dodajemy makaron, dokładnie łączymy i podajemy od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń