Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne z kaniami w sosie śmietanowym

Penne z kaniami w sosie śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1943 Ocena: 44316

Dodano:

Odsłon: 671

Kochamy grzyby, a te chyba szczególnie. Przede wszystkim normalnie smażone w bułce tartej <3 Tym razem w połączeniu z makaronem. Pycha <3

Składniki

  • 300 g makaronu penne
  • 2 duże kanie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • 300-350 ml wrzącej wody
  • sól, pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.

    Cebulę siekamy podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy oczyszczone i pokrojone na 3-4 cm paski, grzyby. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oprószamy solą i pieprzem. Zalewamy wrzącą wodą, dusimy pod przykryciem 20-25 min. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy, wrzucamy lubczyk, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy do ulubionej konsystencji (na wolnym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia).
    Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy.
    Podajemy od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń