Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Penne z mielonym i trzema serami"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Składniki
Makaron wrzuć na posolony wrzątek, ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie. Cebulę oraz 3 ząbki czosnku obierz, posiekaj. Zeszklij na patelni na łyżce oleju, oprósz mielonym chili, wymieszaj.
Wrzuć mielone mięso, szybko przesmaż. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą. Duś około 15 minut. Na koniec dodaj oczyszczoną z pesteczek i drobno posiekaną papryczkę chili, wymieszaj starannie. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Duszone mięso z sosem pomidorowym zdejmij z ognia. Przełóż do dużej miski. Dodaj ricottę oraz ugotowany i odcedzony makaron.
Naczynie do zapiekania posmaruj olejem. Wrzuć . Zapiekankę obłóż plastrami mozzarelli, posyp startym parmezanem. Zapiekaj ok. 15 min w 200 st. Jeśli chcesz, pod koniec dodaj kilka pomidorków koktajlowych.
Czas ok. 50 min; porcja – 610 kcal, cena 4,10 zł.
Domowa ricotta
Aby ją zrobić, zagotuj 2 l mleka ze szczyptą soli. Dodaj sok z 1 cytryny, ogrzewaj, aż mleko się zetnie. Ostrożnie przelej masę na wyłożone grubą gazą sito. Odstaw na godzinę, zawiń w gazę i odłóż do lodówki.Źródło: Świat kobiety