Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne z pesto, prosciutto, mozzarellą i pomidorkami cherry

Przepis dnia 2018-05-03
Penne z pesto, prosciutto, mozzarellą i pomidorkami cherry

Autor:

Przepisów i artykułów: 899 Ocena: 22241

Dodano:

Odsłon: 1566

Kilka dni temu przygotowałam sporą porcję pesto z czosnku niedźwiedziego, a teraz chciałabym zaprezentować Wam danie z jego wykorzystaniem. Pesto jest idealnym dodatkiem do makaronów, ryżu, warzyw, mięs lub pieczywa. Moja dzisiejsza propozycja to mini penne z dodatkiem pesto w towarzystwie szynki prosciutto, kawałków sera mozzarella oraz pomidorków cherry. Zawsze staram się mieć zapas pesto w lodówce, dzięki czemu mogę szybko przygotować smaczne i pożywne danie. Gorąco polecam Wam to połączenie :)

Składniki

  • makaron penne mini
  • pesto z czosnku niedźwiedziego
  • szynka prosciutto
  • kulki lub serduszka mozzarelli
  • pomidorki cherry
  • świeżo mielony pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z wcześniej przygotowanym pesto z czosnku niedźwiedziego (sposób przygotowania znajduje się w moich przepisach)*.

    * Do przygotowania dania możemy użyć także pesto z innych ziół - bazylii, pietruszki lub oregano.

    Na wierzch dania układamy odcedzoną z zalewy mozzarellę, kawałki prosciutto oraz pomidorki cherry. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i gotowe! :)

  2. Trwa sezon na czosnek niedźwiedzi.

    Gorąco polecam wykorzystać ten czas na zrobienie zapasów.

    Oprócz pesto możemy przygotować z niego smaczną pastę z dodatkiem oliwy i soli (wtedy możemy przechowywać je aż do miesiąca w lodówce) lub zasuszyć listki i wykorzystywać je jako przyprawę do zup oraz sosów.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń