Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne z pieczonymi pomidorami i klopsikami z salami

Przepis dnia 2013-02-02
Penne z pieczonymi pomidorami i klopsikami z salami

Autor: biurwa

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3326

Dodano: 31.01.2013

Odsłon: 2013

Delikatnie orzechowe penne, pieczone warzywa i aromatyczne klopsiki, po prostu poezja smaku i aromatu

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Klopsiki: mieszamy drobno pokrojone salami, mięso mielone, kasze manną, ostrą paprykę, sól, pieprz, jajko oraz woda. Formujemy malutkie klopsiki układamy na brytfance i pieczemy w piekarniku przez 30 minut na 180 stopni.

  2. Warzywa: Pomidory kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę, układamy na brytfance posypujemy bazylią z oregano, solą, pieprzem, oraz cukrem, dodajemy czosnek w łupinkach, wszystko skrapiamy trochę oliwą, delikatnie mieszamy i wkładamy do piekarnika (ku klopsikom) na 15minut na 180 stopni.

  3. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie i cedzimy.

  4. Gdy warzywa są już upieczone, najpierw wyciskamy czosnek z łupinki i miażdżymy go widelcem, następnie mieszamy z ugotowanym makaronem, dodajemy resztę warzyw, wraz z sosikiem który nam powstał podczas pieczenia, oraz część upieczonych klopsików (resztę klopsików po ostudzeniu zamrażamy). Makaron z warzywami i mięsem mieszamy, tuż przed podaniem posypujemy tartym serem i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń