Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne z włoskim sosem

Penne z włoskim sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1677

Dodano:

Odsłon: 12991

Pyszny makaron z mięsno-pomidorowym sosem

Składniki

  • paczka makaronu penne
  • 0,5 kg miesa wolowego
  • 0,5 kg mielonego miesa wołowego
  • 3-4 dojrzałe pomidory/ pomidory w puszce
  • olej łyża
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, pieprz cayenne
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso, cały czas je rozdrabniając widelcem.

  2. Dodać posiekaną cebulkę i przeciśnięte ząbki czosnku. Posolić, popieprzyć, dodać łyżeczkę bazyli, oregano i szczyptę pieprzu cayenne.Podlać 0,5 szklanki bulionu dusić 20 minut.

  3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub pomidory z puszki dołożyć do gotującego się mięsa. Poddusić razem około 10 minut. Podawać z rurkami. Dla odmiany wierzch można posypać serem żółtym bądz parmezanem i zapiec w piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń