Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne z zielonymi warzywami

Penne z zielonymi warzywami

Autor: Justi3011

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 98

Dodano: 05.04.2013

Odsłon: 2739

Danie przyrządza się błyskawicznie. Jest to pomysł na lekki, dietetyczny, pełen witamin i przede wszystkim smaczny obiad :)

Składniki

  • 200g makaronu pełnoziarnistego penne (ja użyłam lubella 5 zbóż)
  • 12-16 brukselek
  • 200g brokułów
  • 50g pora
  • 100g mrożonego groszku
  • 1/4 dużej cebuli czosnkowej
  • 1 duży ząbek czosnek
  • posiekana natka pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól ziołowa, tymianek, bazylia, pieprz, do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Brokuły podzielić na różyczki, pora pokroić w 1 cm plastry. Warzywa dokładnie umyć.

  2. Do gotującej się, osolonej wody wrzucić brukselki. Po ok. 2 min dorzucić do nich pora. Po ok. 2 min wrzucić jeszcze brokuły i gotować jeszcze ok. 4 min. Warzywa wyjąć z wody. W tej samej wodzie ugotować makaron al dante.

  3. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie. Jak zacznie się lekko złocić dodać pokrojony drobno czosnek i po chwili wrzucić mrożony groszek. Dusić ok. 3min. W tym czasie brukselki pokroić na ćwiartki, duże różyczki brokułów pokroić na mniejsze części, a plastry pora przekroić na pół. Jak groszek zmięknie dodać warzywa.

  4. Przyprawić solą ziołową, tymiankiem, bazylia i natka pietruszki. Wszystko wymieszać i smażyć na małym ogniu ok. 2 min. Potem dodać ugotowany makaron, wymieszać i podsmażyć jeszcze 1 min. Gotowe, smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 06 kwietnia 2013 Bardzo podoba mi się ten przepis, lubęi takie smaki i daje do ulubionych.5

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń