Do góry

Dania główne Przepis na:

Penne ze szpinakiem

Penne ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Penne ze szpinakiem"

Składniki

  • 40 dag makaronu penne
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 15 dag pomidorków koktajlowych
  • 10 dag szpinaku
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 15 dag mozzarelli
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron penne wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na półtwardo (10-12 minut). Odlej na sicie, pozostaw do ocieknięcia.

  2. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć warzywa, krótko przesmaż. Dodaj umyte i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Podlej całość odrobiną wody i duś 5 minut.

  3. Liście szpinaku przebierz, opłucz pod bieżącą wodą, pozbaw ogonków i pozostaw na sicie do osączenia. Następnie wrzuć szpinak na patelnię z podduszonymi warzywami. Dodaj odcedzony makaron. Posyp całość otartym tymiankiem, dopraw do smaku solą oraz pieprzem, delikatnie wymieszaj.

  4. Zawartość patelni rozłóż do czterech żaroodpornych miseczek. Mozzarellę osącz z zalewy, pokrój drobno lub zetrzyj na tarce. Posyp przygotowany makaron z warzywami. Zapiekaj w temp. 180 st., dopóki ser się nie rozpuści.

  5. Czas ok. 60 min; porcja – 500 kcal, cena 2,60 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń