Do góry

Desery Przepis na:

perniczki od znajomej

perniczki od znajomej

Autor: kaskasz83

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 356

Dodano: 19.12.2011

Odsłon: 4857

szybkie i bajecznie dobre, przepis dostałam od znajomej

Składniki

  • miód - ja użyłam wielokwiatowego ale może też być spadziowy, 400 g.
  • cukier kryształ, 1 szklanka
  • przyprawa do piernika, opakowanie
  • margaryna, 1/4 kostki
  • soda, 1 łyżeczka
  • jajka, 2 sztuki
  • mąka, 1/2 kg.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miód, cukier i przyprawę do piernika - podgrzewać aż cukier się roztopi - Nie zagotować!!! - Ja nie czekam aż cukier całkowicie się rozpuści, po prostu po wyrobieniu ciasta wstawiam je przykryte do lodówki, ostatnio ciasto stało 2 tygodnie i fajnie "doszło", nie było czuć w ogóle kryształków cukru

  2. Do gorącego miodu dodać margarynę i ją rozpuścić - zostawić do ostygnięcia

  3. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na conajmniej godzinkę

  4. Ciasto rozwałkować na ok 0,5 cm. (ja rozwałkowuje cieniej), wykroić ciasteczka - można posmarować białkiem - piec pierniczki ok 10 min. w 200 stopniach Celcjusza

  5. Po upieczeniu są bardzo miękkie więc radzę odczekać ze 2 minuty i dopiero wtedy je przekłożyć z blachy. Pierniczki później twardnieją. Najlepiej upiec je z tydzień wcześniej. Jak nie zechcą mięknąć to włożyć do nich ćwiartkę jabłka

  6. Uwaga!!! - Tych pierniczków nie przechowujemy w metalowej puszce

  7. Pierniczki są dobre same w sobie ale jak ktoś ma ochotę to jak najbardziej można je dekorować

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń