Do góry

Dania główne Przepis na:

Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 948

Dodano:

Odsłon: 2507

Przepis na klasyczne Pesto z bazylia i orzeszkami piniowymi. Zawsze robie z parmezamem, ale tym razem skorzystalam z polskiego oscypka:) Efekt zadowolil mioch domownikow:) Uwielbiam Pesto z makaronem, ale mozemy zrobic geste Pesto i wykorzystac jako paste do kanapek.

Składniki

  • doniczka bazylii- same listki
  • 50g orzeszkow pinii
  • 3 lyzki sera zoltego (przewaznie daje parmezam, tym razem dalam oscypek i wyszlo super)
  • 2 zabki czosnku
  • dobra oliwa z oliwek (ilosc w zalezmosci od pozadanej konsystencji)
  • sol morska
  • swiezo mielony pieprz
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Listki Bazylii oplukac i wraz ze wszystkimi skladnikami zmiksowac blenderem.
    Pesto gotowe:)

  2. Monza dodac jeszcze kilka orzeszkow pinii w calosci, ale nie jest to konieczne.
    Mojej rodzinie najbardziej smakuje z makaronem (nalezy z ugotowanym, goracym makaronem zmieszac nasze Pesto), ale ja lubie rowniez jako dodatek do kanapek.

    Przepraszam za brak polskich znakow.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń