Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto koperkowe

Przepis dnia 2015-10-29
Pesto koperkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 930 Ocena: 23861

Dodano:

Odsłon: 3874

Polski koperek ma niepowtarzalny smak i aromat. Jest doskonałą przyprawą do rozmaitych dań, sosów i twarożków. A gdyby wykorzystać jego smak do przygotowania intensywnego pesto? Ja spróbowałam i na prawdę warto zrobić to samo :D Pesto koperkowe doskonale komponuje się z makaronem, ale będzie także świetnym dodatkiem do ziemniaczków - talarków lub łódeczek. Smak pesto podkreślają orzeszki ziemne, czosnek i ser Cheddar. Serdecznie polecam :)

Składniki

  • 2 pęczki koperku
  • 40 g orzeszków ziemnych
  • 40 g sera Cheddar
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Orzeszki prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu. Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a koperek pozbawiamy grubszych łodyg i siekamy.

  2. Rozbite w moździerzu orzeszki, starty ser, koperek i czosnek zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy (dosłownie przez chwilę) dla odpowiedniego połączenia składników. Pesto na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z makaronem lub ziemniaczkami. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 29 października 2015 uwielbiam każde Twoje pesto :) i to z pewnością będzie wspaniałe :)) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 24 października 2015 Takie pesto w polskich klimatach smakowych bardzo mi się podoba, koniecznie do zrobienia :) dzięki Kasiu za pomysł, chociaż uwielbiam koperek nigdy sama nie wpadła bym na pomysł zrobienia z niego pesto, pozdrówka
:)
Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń