Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto miętowo - bazyliowe z owczym serem

Pesto miętowo - bazyliowe z owczym serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 942 Ocena: 24617

Dodano:

Odsłon: 615

Propozycja na smaczne, bardzo wyraziste w smaku pesto miętowo - bazyliowe z dodatkiem owczego, delikatnie pikantnego sera Mazuriano. Całość świetnie komponuje się z makaronem penne lub tagliatelle.

Składniki

  • 2 drzewka świeżej bazylii
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 80 g owczego sera Mazuriano
  • 80 g orzechów nerkowca
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól morka
  • szczypta cukru brzozowego (ksylitolu)
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ser owczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a orzechy nerkowca prażymy na patelni i studzimy.

  2. Do rozdrabniacza wkładamy umyte oraz osuszone listki bazylii i mięty, 3 ząbki czosnku, starty ser owczy, ostudzone orzechy nerkowca oraz dolewamy około 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Wszystko miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach do delikatnego rozdrobnienia składników.

  3. Następnie dodajemy sól, szczyptę cukru brzozowego (ksylitolu), czarny, grubo mielony pieprz oraz dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko jeszcze raz przez chwilą miksujemy na wysokich obrotach.

    Gotowe pesto podajemy z gorącym makaronem, ugotowanym al dente.

    Życzę smacznego! :)

    * jeśli chcemy zostawić pesto na kolejne dni, wystarczy, że włożymy je do słoiczka, skropimy wierzch oliwą z oliwek, zakręcimy i włożymy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń