Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Autor:

Przepisów i artykułów: 899 Ocena: 22227

Dodano:

Odsłon: 2984

Czosnek niedźwiedzi, nazywany także czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, to niesamowicie aromatyczna, wyrazista oraz zdrowa roślina, na którą właśnie trwa sezon. Zawiera niezwykle cenne właściwości - wspomaga trawienie, zwalcza bakterie i grzyby oraz zmniejsza ryzyko nowotworów. Czosnek niedźwiedzi zawiera witaminy A, C, E, selen, a także sporo związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo - naczyniowy oraz na nasze włosy i paznokcie, które stają się mocniejsze i piękniejsze. Jak co roku, postanowiłam zrobić zapasy, a z części przygotować smakowite i zdrowe pesto z dodatkiem migdałów oraz czeskiego sera Jadel. Polecam na zdrowie! :)

Składniki

  • 2 spore garści liści czosnku niedźwiedziego
  • 50 g migdałów
  • 50 sera Jadel
  • około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Migdały prażymy na patelni lub w piekarniku. Listki czosnku niedźwiedziego siekamy na mniejsze kawałki, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a uprażone i ostudzone migdały rozbijamy w moździerzu. Wszystko przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy dla odpowiedniego połączenia, ale nie całkowitego rozdrobnienia. Pesto doprawiamy sporą ilością czarnego pieprzu oraz solą do smaku.

  2. Gotowe pesto będzie idealnym dodatkiem do makaronów, ryżu, ale także mięs, ryb i pieczonych warzyw. Możemy wykorzystać je także jako smarowidło do pieczywa.

    Pamiętajmy, że w Polsce czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną. Nie można go zbierać w lasach, ale można uprawiać go na działce, sadzić na balkonie lub zakupić u zaprzyjaźnionych sprzedawców. Często czosnek mylony jest z liśćmi konwalii, które są trujące. W czosnku jadalne są listki, natomiast jego kwiaty nie nadają się do spożycia.

    Tymczasem zachęcam Was do przygotowania pesto. Mam nadzieję, że i Wy zostaniecie oczarowani intensywnym smakiem i aromatem czosnku niedźwiedziego.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń