Do góry

Dania główne Przepis na:

Pesto z Kurczakiem

Pesto z Kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 22

Dodano:

Odsłon: 481

Przepyszne, lekkie danie idealne na obiad lub kolację..

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka drobno zmiel i uformuj z nich pulpeciki wielkości wiśni. Paprykę umyj, oczyść i pokrój w większą kostkę. Szpinak rozmroź.

  2. Makaron ugotuj al dente (ok. 7 minut), odcedź, ale zachowaj 100 ml wody.

  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i smaż pulpeciki 4 minuty na średnim ogniu. Dodaj paprykę i smaż przez 5-6 minut, aż pulpeciki się zarumienią.

  4. Robimy pesto:
    Drobno posiekaną cebulę wrzuć do blendera, następnie dodaj szpinak, parmezan, bulion warzywny, większość bazylii (zostaw tylko kilka listków do dekoracji) i pozostałą oliwę. Miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dopraw pieprzem.

  5. Nagrzej piekarnik do 220 C. Odsączony makaron przełóż do dużej miski, dodaj przygotowane wcześniej pesto, pulpeciki z papryką, wodę zachowaną z makaronu i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłóż do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, na wierzch poukładaj pokrojoną w plastry mozzarellę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 15 minut.
    Udekoruj bazylią.


    !! Smacznego !! ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń