Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto z prażonymi orzeszkami sojowymi

Pesto z prażonymi orzeszkami sojowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 918 Ocena: 22998

Dodano:

Odsłon: 883

Propozycja na zdrowe, pyszne i niezwykle aromatyczne pesto, doskonałe do makaronu. Pesto jest pełne smaków, a niezwykłości dodaje mu smak prażonych orzeszków sojowych i wędzonego sera.

Składniki

  • 1,5 szklanki świeżych listków bazylii
  • 30 g prażonych orzeszków sojowych
  • 20 g orzechów nerkowca
  • 40 g wędzonego żółtego sera
  • 2 ząbki czosku
  • około 70 ml oliwy z oliwek
  • około 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz czarny
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Nerkowce prażymy na delikatnie złoty kolor- studzimy.

    Wędzony żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Umyte i osuszone listki bazylii rwiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia i dodajemy do nich prażone orzeszki sojowe, uprażone orzechy nerkowca, 2 ząbki czosnku, stary ser oraz 2 łyżki oliwy z oliwek i wszystko miksujemy chwilę za pomocą blendera (nie za długo, aby nie powstała jednolita papka).

    Następnie do naczynia powoli dolewamy pozostałą oliwę z oliwek przez cały czas miksując - już na mniejszych obrotach. Na koniec pesto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Podajemy z gorącym makaronem, ugotowanym al dente. Pesta nie podgrzewamy, gdyż listki bazylii mogą nabrać gorzkiego smaku.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń